Konuşmada Oyunun Önemi
Çocuğunuzun dünyasına onun oynadığı şekilde katılarak eğlenceli zamanları eğlenceli hareketlere dönüştürün. Dil ve konuşma gelişiminde oyunun büyük etkisi vardır. Öğretmen değil eğlenceli bir oyun arkadaşı olun çünkü çocuklar oyun oynayarak öğrenirler.
Çocuğunuzun oyun oynarken yanına oturun, gözlemci değil katılımcı olun. Çocuğunuzun nasıl iletişim kurduğuna dikkat edin. Bu ilk başta ses, jest, mimik ya da çok az kelime olabilir. Bunları not edin.
Çocuğunuzun en sık kullandığı kelimeleri not edin. Bunlar iletişim kelimeleri, ihtiyaç kelimeleri ya da okulda öğrendiği kelimeler olabilir. Bunları iletişim kurmak için mi kullanıyor yoksa sadece tekrar mı ediyor gözlem yapın. Çocuğunuzun dil becerileri iletişim kurmasına ne kadar yardımcı oluyor ya da çocuğunuz bildiklerinin ne kadarını aktarabiliyor bunlara dikkat edin.
Çocuğunuz Oyun Sırasında Kullandığı Kelimeler
Siz oyun sırasında ne söylediniz? Çocuğunuzun karşılık olarak ne yaptı? Bu karşılıklı iletişim ne kadar sürdü?
En önemli kriter karşılıklı iletişim kurmanızdır. Çocuğunuzun anlamlı bir şekilde size karşılık vermesidir. Bu sırada uzun cümlelere değil işlevsel cümlelere odaklanın.
Sabırsız Yetişkinler
Çocuğunuzun bir önce konuşmasını istiyorsunuz ve sürekli onunla konuşuyorsunuz. Uzun cümleler kurmasını istiyorsunuz ve model oluyorsunuz. Ama çocuğunuz sizin istediğiniz seviyeye gelmek için hazır mı? Önce buna bakmak gerekir. Çocukların doğal öğrenme süreçlerini iyice gözlemlemek ve buna göre yaklaşmak gerekir. Genelde çocuklardan yetişkin becerileri ve öğrenme hızı beklenir ve bunun için farkında olmadan pasif, öğrenmeyi kısıtlayan ve çevreyle iletişim kurmayı engelleyen yöntemlerin kullanıldığı görülür. Oysa ki çocuklar doğal ortamlarda, sosyalleşerek, yaşıtları ve diğer bireylerle beraber olarak en hızlı şekilde iletişim becerilerini geliştirirler.
Bu yüzden beklemek, sabırlı olmak gerekir çünkü çocuk konuşmaya hazır olmalıdır ve aile konuşmasına yardımcı olmak için destek olmalıdır.
Çocuğunuzun Sizi Model Alır
Çocuğunuz sizden öğrenir ve öğrenmeye devam eder. Her ay yeni bir iki şey öğreniyorsa yönteminiz işe yarıyor demektir.
Bazı şeyler size zor gelebilir, aşağıdaki listeye bakarak nelerin size daha zor geldiğini belirleyebilir ve aşmak için çözüm üretebilirsiniz.
Eşleme: Hareketlerinizi ve iletişiminizi çocuğunuzun öğrenme hızına ve seviyesine göre ayarlamak çok önemlidir.
Beklemek: Çocuğunuzun sizi anladığından emin olun ve bekleyerek fırsat tanıyın.
Karşılıklı İletişim: Çocuğunuzun tek başına oyun oynaması değil sizinle karşılıklı oynaması ve oyunları çeşitlendirebilmesi çok önemlidir.
Eğlenceli Olmak: Öğretmen olmayın, çok soru sormayın, sürekli performans odaklı olmayın çünkü çocuklar eğlenmek için oyun oynar ve bu sırda farkına varmadan öğrenirler.
Ortak Kontrol: Çocuk mu kontrolü ele almalı siz mi? İkiniz kontrolü eşit paylaşmalısınız, karşılıklı iletişim bunu gerektirir.
Davranış Problemlerinin Çözümü: Davranış problemlerinin altında iletişim amacı vardır ve davranış problemleri sergileyerek iletişim kuran çocuk kelimelere çok ihtiyaç duymaz. Konuşmanın artması için davranış problemlerini kontrol altına almanız çok önemlidir.