Home S.S.S

Çiğdem Buzul – Konuşma ve Dil Terapisi

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi alanlarda eğitim/ terapi hizmeti veriyorsunuz?

Konuşma terapisi, özel eğitim, psikoterapi, oyun terapisi alanlarında hizmet veriyoruz.

Hangi yaş gruplarına eğitim/terapi/hizmet veriyorsunuz?

· Konuşma terapisi alanında tipik ve farklı gelişen 1- 25 yaş arası bireylerle,
· Özel eğitim alanında 1- 25 yaş arası bireylerle,
· Oyun terapisinde oyun oynama becerisine bağlı olarak 3,5-10 yaş arasındaki çocuklarla,
· Psikoterapi alanında ise 13 yaşına kadar olan çocuklarla çalışıyoruz.

Hangi dillerde eğitim/terapi veriyorsunuz?

Konuşma terapisini İngilizce ve Türkçe olarak yapabiliyoruz.

Terapileriniz kişiye özel mi? Yoksa standart uygulamalar üzerinden mi ilerliyorsunuz?

Merkezimizde bireyin öncelikle hangi alanda destek alması gerektiğini tespit ediyoruz. Ardından da bireyin yaşı, ihtiyacı, durumu ve ailenin / okulun beklentilerini ortak noktada buluşturan eğitimler planlıyor ve uyguluyoruz.

Merkezinizde zekâ testleri uyguluyor musunuz?

Merkezimizde Psikoloğumuz Berk Omay tarafından uygulanan zekâ testleri Wiscr4, Cas, Gessel, Bendel Gestalt, Frosting, Agte, Portage, Kohs Küpleri’dir.

İlk görüşme kaç dakika sürüyor? Çocuğumla mı gelmem gerekiyor?

İlk görüşmemiz ortalama 45 dakika 1 saat arası sürer. Evet, çocuğunuzla gelmenizi istiyoruz çünkü çocuğunuzla kaba değerlendirme yapıyor, var olan problemi tespit edip size bilgi aktarıyoruz. Hangi alanda desteğe ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz (özel eğitim, konuşma terapisi, oyun terapisi, psikoterapi, aile danışmanlığı) bunu telefonda bize anlatmanız durumunda destek almanız gereken alan konusunda sizi bilgilendiriyor ve isterseniz randevunuzu oluşturuyoruz. Bu da farklı alanlara giderek zaman kaybetmenizi ve en önemlisi zaman kazanmanızı sağlıyor.

Eğitimlerinizde/Terapilerinizde süreç nasıl işliyor?

Önce randevu almanızı ve randevu günü çocuğunuzla beraber merkezimize gelmenizi rica ediyoruz. Sizden gerekli bilgileri aldıktan sonra çocuğunuzla 20-25 dakika süren kaba bir değerlendirme yapıyoruz. Bunun sonucunda var olan problemi tespit ediyor, eğitime ihtiyaç var mı sorusunun cevabını netleştirip sizinle paylaşıyoruz. Yol haritanızı belirliyor, çalışma planınızı oluşturuyor ve size sunuyoruz. Eğitim sürecinde iletişim defteri oluşturuyor, sizlere eğitimlerden videolar yolluyoruz. Böylece eğitim sürecini yakından takip edebiliyorsunuz.

Toplam kaç seans gelmemiz gerekir?

Bunu belirleyen bireyin yaşı, problemi ve öğrenme hızıdır. Bunları belirlemeden ve görmeden bir süre verilmesi doğru olmaz.

Terapilere çocuğumla beraber katılabilir miyim?

Gerekli görülen durumlarda sizleri de terapiye çağırıyoruz ama gerekli değilse bire bir çalışma yapıyoruz.

Eğer çocuğum utanır ve uzmanlarınızla iletişim kurmak istemezse ne yapmamız gerekir?

Bize ve çocuğunuza zaman tanımanız yeterli olacaktır.

Terapilerde kullandığınız teknikler neler?

Aba, uygulamalı davranış analizi, bilişsel yaklaşım, doğal öğretim yöntemleri, sözel davranış gibi farklı yöntemleri bireyin ihtiyacına göre kullanıyoruz. Çocuğa uygun eğitim yöntemini bulmak başarılı bir çalışmanın yarısıdır.

Terapilerde ipad ya da bilgisayar kullanıyor musunuz?

Yapılan çalışma için gerekliyse kullanıyoruz.

Çocuğumda konuşma bozukluğu olduğunu nasıl tespit edebilirim?

3 yaşına gelmiş bir çocuğun konuşması eğer çekirdek ailesi dışında kalan diğer kişilerin %75’i tarafından anlaşılıyorsa, konuşma bozukluğu yoktur.

Konuşma bozukluğu olan çocuğumu kime götürmem gerekiyor? Pedagog mu? Terapist mi?

Konuşma terapistine götürmenizi tavsiye ederiz.

Konuşma terapistleri doktor mudur?

Hayır, değildir. Tıp fakültelerinde böyle bir bölüm yoktur. Bizler üniversitelerin sağlık bilimlerine bağlı ilgili bölümünden mezun oluruz ve terapist unvanı ile çalışırız.

Konuşma sorunu olan çocuğumu size getirmeden önce ona ne demeliyim?

Sen güzel konuşuyorsun, daha da güzel konuşman için bir yere gidip, bu konuda bize yardımcı olacak biriyle tanışacağız.

Eşim çocuğumuzda konuşma bozukluğu olduğunu kabullenmiyor. Onu ikna etmem için ne önerirsiniz?

Şu soruyu sormanız faydalı olabilir, sence çocuğumuz yaşıtlarıyla aynı şekilde mi ilerliyor? Bireysel farklılıklar elbette olur ama aradaki fark iki – üç ayı geçmemelidir. Empati kurmasını sağlayabilirsiniz ve ona bu durumda olan sen olsan ne hissederdin diye sorabilirsiniz. Çocuğunuzun iletişim kuramadığı için yaşadığı zorluklar hakkında konuşabilirsiniz. Ailede genetik bir durum varsa neden hemen konuşma terapisine başlamanız gerektiği hakkında birkaç yazı okumasını sağlayabilirsiniz. Randevu aldığınız gün mutlaka gelmesini sağlamanız da yardımcı olacaktır.

Konuşma bozukluğunun erken teşhisinin ve erken tedavisinin ne önemi vardır?

Çocukların psiko-sosyal gelişim aşamalarının düzenli olması, sosyal ilişkilerinin ve gelişiminin normal olması, ulaşması gereken gelişimsel dönemlere varması için zamanında konuşması önemlidir.

Konuşmayan 0 – 3 yaş çocuk için konuşma terapisi neden önemli?

Erken tanı ve terapi demek daha kısa zamanda daha başarılı sonuçlar almak demektir. İletişim bir ihtiyaçtır. İhtiyacını aktaramayan çocuk yalnız kalır ve hırçınlaşır ya da içine kapanır.

Konuşma terapisi aldırmazsak ne olur, kendiliğinden düzelmez mi?

Konuşamayan çocuğun sosyal gelişimi, arkadaş edinmesi, özgüveni, akademik becerileri olumsuz etkilenir. Bu nedenle çocuğunuzun kaç yaşında konuşacağını bilemediğimiz için risk almak ve beklemek yerine erken yaşta terapi öneriyoruz.
Kaç yaşında konuşacağı belli olmayan çocuğunuzun sorununa çözüm bulmak elinizin altında; bunu ertelemek çocuğunuzun yaşamını zorlaştırır. Sadece sizin onu anlamanız yeterli değildir, dış dünyayı, kendini anlaması ve anlatması için konuşmaya ihtiyacı vardır. Konuşamadığı zamansa ya davranış problemi sergiler ya da içine kapanır.

Çocuğumda konuşma bozukluğu var; evde egzersiz yapabilir miyim?

Egzersiz, yapılan değerlendirme sonucu ihtiyaca göre terapist tarafından verilir. Eğer terapistiniz tarafından verilmişse yapmanız tabii ki faydalıdır. Ama bir uzmana danışmadan yapmamanız daha doğru olur.

Çocuğum birdenbire kekelemeye başladı ve bir haftadır devam ediyor. Ne yapmalıyım?

Bu durumun geçici ya da kalıcı olup olmadığını anlamak için 2-3 ay beklemenizi öneriyoruz. Eğer geçmezse bizlere yani konuşma terapistlerine başvurunuz. Bu durumun ara ara görülmesi kekemeliğin bilinen özelliklerindendir ve yine yardım almanız gerekir.

Yetişkinlere konuşma terapisi veriyor musunuz?

Artikülasyon, aksan, kekemelik, hızlı bozuk konuşma alanlarında problemi olan yetişkinlere konuşma terapisi hizmeti veriyoruz.

Oyun terapisinin faydası nedir?

Özgüven, kaygı, saldırgan davranışlar, uyum, fobiler gibi alanlarda desteğe olan çocuklara oyun terapisinin faydası olacaktır.

Psikoterapinin faydası nedir?

Özgüven, kaygı, saldırgan davranışlar, uyum, fobiler gibi alanlarda desteğe olan çocuk ya da bireylere psikoterapinin faydası olacaktır.

Özel eğitimciler sadece engeli olan bireylerle mi çalışır?

Hayır, tipik gelişen bireylerle de çalışırlar. Örneğin okuma yazma öğretimi, matematik öğretimi, davranış problemleri, öğrenme güçlükleri, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öz bakım becerileri, tuvalet alışkanlığı kazandırma, üstün zekâ gibi…

Farklı gelişen çocuklarla çalışıyor musunuz?

Otizm, Down Sendromu, Gelişim Geriliği ve buna benzer özel gereksinimi olan bireylere hem konuşma terapisi hem de özel eğitim veriyoruz. 0-6, 7-12, 13-25 yaş aralığındaki bireylerin gelişimine ve ihtiyacına göre amaçlar belirleyip çalışıyoruz. Bu eğitimlerde bireyi mümkün olduğu kadar bağımsız kılmayı hedefliyoruz. İşlevsel akademik beceriler üzerinde durarak bağımsız yaşam becerileri kazandırıyoruz.

Üstün zekalı çocuklarla çalışıyor musunuz?

Evet, üstün zekalı çocuklar uyum sağlama ve bunun sonucunda var olan potansiyellerini kullanma ve başarılı olma noktalarında zorlanabilirler. Üstün zekalı çocuklar, merkezimizdeki uzmanlarımızdan bu problemlerin aşılmasına yönelik özel eğitim desteği ya da psikoterapi alabilirler.

Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivitesi olan çocuklarla çalışıyor musunuz?

Evet, çalışıyoruz. Bu gruptaki bireyler gerekli zamanda uygun şekilde destek almazsa gelecek yaşamlarında kendilerini ortaya koymaları ve başarılı olmaları çok zordur. Her hareketli çocuk hiperaktif değildir ama her hiperaktif çocuk da büyüdükçe hiperaktivitenin yarattığı olumsuz durumları tek başına aşamayabilir. Dikkat dağınıklığında ise aileleri en sık yanıltan çocuğun sevdiği bir şeyle uzun süre meşgul olmasıdır. Bu dikkat dağınıklığı olmadığı anlamına gelmez.

Prematüre doğan çocuklara eğitim çocuklara eğitim veriyor musunuz?

Evet, özel eğitim ve konuşma terapisi veriyoruz.

Çocuğum teknoloji bağımlısı? Ne yapmam gerekiyor?

Teknolojinin faydalarını ve zararlarını yaşına uygun şekilde anlatmanız ve bir sınırlama yapmanız önemlidir. Teknolojiden geri kalan zamanı uygun şekilde değerlendirmesini sağlamalısınız. Zamanını uygun şekilde doldurduğunuzda daha fazla yüz yüze iletişim kuracaktır. Teknolojik aletlerle çok zaman geçiren çocuğunuzun depresyon, özgüven, arkadaş edinme gibi problemleri olabilir. Bunun için psikolojik destek almanız faydalı olur. Ayrıca teknolojik aletlerle zaman harcamak sosyal izolasyona neden olur, bu yüzden teknolojik aletlerin kullanımını azaltmanız ve beraber vakit geçirmeniz önemlidir.

Hafta sonu çalışıyor musunuz?

Cumartesi ve Pazar günü de merkezimiz açıktır.

İlk görüşmede ücret alıyor musunuz?

İlk görüşme terapi ya da eğitimin temelini oluşturur; bu nedenle görüşmemiz ücretlidir.

Terapileri sigorta karşılıyor mu?

Hayır, karşılamıyor.

Ödeme seçenekleriniz neler? Terapinin olduğu gün mü ödeme yapmalıyım?

Kredi kartı ve nakit ödeme kabul ediyoruz. Terapinin olduğu gün ödeme yapılır.

Konuşma terapisinin yanı sıra özel eğitim ya da oyun terapisine, psikoterapiye ihtiyacımız var. Bu durumda nasıl bir ödeme politikanız var? Paket programlarınız var mıdır?

Konuşma terapisinin yanı sıra diğer eğitimlerine de bizde devam eden danışanlarımız için oluşturduğumuz paket programlarımız elbette var. Merkezimizden haftada 4 seans ve üzeri eğitim alan danışanlarımız için oluşturduğumuz programlar hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.