Blog Konuşma Terapisi Ne Kadar Sürer?

En sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi konuşma ve dil terapisinin ne kadar süreceğidir.

Bunun cevabı bir tek bize bağlı değildir. Terapi sürecinde emin olun sizler de kadar terapistlerde bir an önce başarılı bir çalışma yapıp, problemi çözmek ve çocuğunuza yardımcı olmak ister.

Terapinin ne kadar süreceğini belirleyen terapistlerin çalışmasından bağımsız koşullar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Çocuğunuzdaki konuşma ve dil probleminin ne olduğu
  2. Bu problemin ciddiyeti ve ne kadar zamandır devam ettiği
  3. Çocuğunuzun yaşı
  4. Konuşma ve dil problemlerinin yanı sıra öğrenme ve davranışlarla ilgili problemlerin olup olmadığı
  5. Aile olarak terapistinizle uyumlu çalışıp çalışmadığınız
  6. Aile olarak terapi sürecine ne kadar dahil olup olmadığınız
  7. Ev ödevlerini ne kadar yapıp yapmadığınız
  8. Haftada kaç seans aldığınız

Terapi sürecinin hızlı ilerlemesi ailelere hem zaman hem de para kazandırır ve aileler bütçelerini çok sarsmadan terapilere devam eder ve sonuç alabilirler. Terapi sürecinde onları neyin beklediğini bilmeleri motivasyonlarını arttırır ve terapileri yarıda kesmelerinin önüne geçer.

Önce çocuğunuzun konuşma ve dil problemi nedir sorusunun cevabı net olarak belirlenmelidir. Kekemelik mi? Artikülasyon mu? Alıcı ve ifade edici dil bozuklukları mı? Konuşanın anlaşılır olmaması mı? Geç konuşma mı? Gelişim geriliklerine bağlı konuşma problemleri mi? Problemleri çözmek için hedefler belirlenir ama şunu unutmamak gerekir. Her terapistin çalışma şekli farklıdır. Belirlenen amaçlara başarılı bir şekilde ulaşmak için her terapist farklı bir yöntem deneyebilir. Bu da terapi süresini etkiler.

Her çalışma yapılan çocuğun terapilerde ulaşabileceği sınırlar vardır. Örneğin kekemelik yaşayan çocukların bazıları tamamen akıcı hale gelebilir bazıları ise tamamen akıcı konuşmasa bile takılmaları azalır ve konuşmaları daha akıcı hale gelir. Dil becerileri üzerinde çalışırken çocuğun öğrenme becerileri çok önemlidir. Bilgi öğrenme işleme ve genelleme devreye girer ve bu daha uzun süre ister.

Geç konuşmada ya da anlaşılır konuşma becerileri kazandırma da ise yine çocuğun yaşı, iletişim becerileri, oyun becerileri önemlidir. Bunlara bakarak terapi süreci planlanır ve çocuğun sadece kelimeleri üzerinde çalışılmaz iletişim becerileri üzerinde durulur. Bu duruma ek olarak çocuğun konuşamadığı için davranış problemleri olabilir. Bunları çözmek terapinin bir parçasıdır. Davranış problemleri sergileyerek iletişim kuran bir çocuğa kelime öğretmeye başlamanız değil önce davranış problemini azaltmanız ve kelimeleri kullanması için teşvik etmeniz gerekir.

Bu örneklerden anlayacağınız gibi problemlerin adı aynı olsa da kendi içinde hepsi farklılaşır. Bu yüzden çocuğa uygun eğitim planı hazırlanır ve bireye özgü eğitim verilir. Çocuğunuza ve ailenize yönelik çalışma yapılır. Sorunlar benzer olsa da her çocuk için çözüm yolu farklıdır.

Erken tanı bizim için de çok önemlidir. Çocuk ne kadar küçükse problem de o kadar küçük demektir. Zaman geçtikçe ve çocuk büyüdükçe problemlerin ciddiyeti de artar.  Problem ne kadar büyürse terapi de o kadar uzar. Fakat bu keskin ve kesin bir kural değildir. Neden?

Bazen konuşma ve davranış problemi bir arada bulunan ve çözülmesi çok zor görünen problemleri beklenenden çok daha kısa sürede aşan çocuklar gördüğümüz gibi sadece bir  sesi çıkarmakta zorlanan /r/ /g/ gibi ve normalde kısa sürmesi gereken bir terapi gereken durumlarda çocukların daha uzun süre terapiye ihtiyacı olabilmektedir. Fakat sıklıkla karşılaştığımız genel tablodan çıkan sonuç aynıdır. Ertelenen şey büyür ve sorun büyürse terapi süresi uzar.

Öğrenme ve davranış problemleri terapi süresini etkiler. Bunlarla ilgili konuşma terapistinizi bilgilendirmeniz çok önemlidir. Öğrenme problemi olan bir çocuk dil becerileri ya da artikülasyon çalışmaları sırasında öğretilenleri genellemekte zorluk yaşayabilir. Davranış problemleri terapi sürecini uzatır ya da verimi azaltır. Bunların çözülmesi işlevsel iletişim becerileri kazandırmak için çok önemlidir.

Konuşma terapistiniz gerçekten konuşma terapisti mi? Başka alandan mezun olmuş kişilerle çalışarak zaman kaybedersiniz. Gözünüz ile ilgili bir problem olduğunda dahiliye uzmanına gider misiniz? O zaman lütfen konuşma ve dil terapisi ile ilgili bir problem olduğunda pedagogumuz şunu önerdi doktorumuz bunu önerdi yerine terapistiniz ne önerdi ona bakınız. Terapistinizle uyumlu olmanız, çalışmaları yakından takip etmeniz, soru sormanız çok önemlidir. Aynı dili konuşmazsanız başarılı bir çalışma yapma şansı çok düşüktür. Aile desteği olmadan bir çalışmanın başarılı olması, yaşama aktarılması çok zordur. Siz ev ödevlerinizi ne kadar yapıyorsunuz? Çalışmaları ne kadar takip ediyorsunuz? Terapistiniz sizinle yaşamadığına göre yaptığı haftada bir yaptığı çalışmayı siz evde pekiştirmezseniz bunun hemen yaşama aktarılma şansı çok azdır.

Genellikle, terapinin ilk birkaç haftası terapistin ve çocuğun birbirine alışması ve beraber çalışma yapması için ayrılmıştır. Bununla birlikte, kısa bir süre sonra, terapinin hedeflerinin ne olduğu belirlenir, terapi seansları dışında bu hedeflere ulaşmanız için ödevler verilir. Genel olarak, çocuğunuzla birlikte bu çalışmaları haftada iki ya da üç kez yapmanızı öneririz.

Terapide bir ay sonra ilerlemeler görmeye başlamanız gerekir. Tabi bu yine çocuğun yaşına, problemin türüne, sizin ne kadar düzenli devam edip etmediğinize göre değişir.

Terapi süresini belirleyen tek etmen terapistiniz değildir. Bununla beraber bu terapide aylar geçtiği halde bir ilerleme göremeyeceğiniz anlamına gelmez. Fakat bir ay sonunda ilerlemeler görmeye başlamanız demek bir ayda terapinin biteceği anlamına da gelmez.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Çocuğunuzun Konuşmasına Yardımcı Olacak Etkinlikler

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Otizm Tanısı Kaç Yaşında Konulur?