Home İşitme Kaybına Bağlı Konuşma Bozuklukları

Çiğdem Buzul – Konuşma ve Dil Terapisi

İşitme Kaybına Bağlı Konuşma Bozuklukları

İşitme anne karnında 20 haftalıkken başlar, yani tipik gelişim gösteren bir bebek 20 haftalık bir işitme deneyimine sahip olarak dünyaya gelir.
İşitme kaybı olan çocukların dil ve konuşma gelişimlerinde gecikmeler olmaktadır. Bu da akademik yaşamlarını, akran ilişkilerini, sosyal uyumlarını ve anlaşılmalarını olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden geç kalmadan terapiye başlamaları önemlidir.
Terapide sürecinde ne yapılır?
İşitme kaybına bağlı olarak dil ve konuşma becerilerinde problemler yaşayan çocuklarda genellikle fonolojik, semantik, morfolojik, sentaks, pragmatik becerilerinde problemler görülür.
Konuşma terapisti çocuğun iletişim becerilerini değerlendirir. Fonolojik, morfolojik, semantik, sentaks ve pragmatik becerilerde yani dil becerilerinde desteklenmesi gereken alanları belirler ve bunun yanı sıra konuşma alanında artikülasyon, rezonans, respirasyona bakar ve yine gerekli olan çalışmayı oluşturur. Çocuğun hayatındaki diğer kişilerle bir ekip çalışması yaparak süreci yürütür ve iletişim becerilerinin iyileştirilmesini sağlar.

    İletişime Geçin