Blog Yetişkinlerde Kekemelik

Kekemelik yetişkinlerde de görülür.Kekemelik, genellikle konuşma seslerinin uzamasını, kelimelerin veya kelimelerin bazı bölümlerinin tekrarlarını  içerir.

Kekemeliği olan bazı kişiler konuşurken çok gergin veya “nefes nefese” görünür. Konuşma tamamen durabilir veya engellenebilir. Engellenme durumunda kişi, birkaç saniye boyunca, az veya hiç ses çıkaramaz. 

Kekemelik Tedavisi

Kekemelik tedavisinin uzun vadeli hedefleri kekelemenin kişinin yaşamı üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması, durumun takibi ve yapılandırılmış destek hizmetinin sürdürülmesini hedefler. Kekemelik tedavisi  belirlenmiş bir  bireysel olarak yapılır. Bu çalışma bir terapi ortamında yüz yüze yapılabileceği gibi online yani uzaktan terapi ile yapılır. İlk değerlendirmede,  ihtiyacınız doğrultusunda çalışılacak hedef belirlenir.Bireysel olarak uyarlanmış bir tedavi planı oluşturulur.

Kekemelik için sunulan başlıca tedavi şekilleri şunlardır:

Blok Modifikasyonu:  Amaç, kekemeliği ortadan kaldırmak değil, kişinin daha akıcı konuşmasına yardımcı olmaktır. İletişim davranışının yanı sıra tutum değişikliği ile ilgili çalışmaları da içerir.

Kaçınmayı Azaltma Terapisi:  Takılan kişilere, takılmaları ve konuşma durumlarından kaçınmak yerine yaklaşmalarını kabul etmeleri öğretilir (buna gönüllü kekemelik gibi teknikler de dahildir)

Daha  Akıcı Konuşma: Akıcılık modifikasyonu teknikleri – Yavaş konuşma / uzun süreli konuşma gibi akıcılık modifikasyonu teknikleri, klinik ortamda akıcı konuşma ile karıştırılmış konuşmayı değiştirmeyi amaçlar ve kişinin akıcılık tekniklerini dış ortamlarda kullanmasına yardımcı olunur.

Psikolojik Yaklaşımlar:  Kişisel Yapı Terapisi (PCT) – Kişinin ve terapistin kekemeliğin bireyin hayatı üzerindeki psikolojik etkilerini anlamalarına yardımcı olur. Dikkatli bir şekilde kendini keşfetme ve deneme yoluyla, danışan konuşma güvenini arttırmaya ve iletişimlerine karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeye çalışır.

Kekemelik Hakkında Sık Sorulan Sorular

Neden olur?

Kekemeliğin altında yatan nedenleri araştırmaya yönelik araştırmalar devam etmektedir. Konuşma motoru kontrolündeki zamanlama, duyusal ve motor koordinasyon gibi anormalliklerin olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Kekemelik kişinin iletişim yaşamını olumsuz etkilediği için kişinin yaşamını ve duygularını da olumsuz etkiler. Kişi kaygıya da utanç duydukça konuşması etkilenir. Stres önemli bir rol oynar.

Yetişkinlerin ne kadarı kekelemeye devam eder?

%1-2’si  yetişkin olduklarında kekelemeye devam ederler.

Ne yapılmalıdır?

Konuşma terapisi almanız ve konuşma terapistinizle beraber süreci devam ettirmeniz gerekir.

Tamamen ortadan kalkar mı?

Hem ülkemizde hem de yurt dışındaki terapilerde amaç konuşmanın akıcılığı arttırmayı hedefler. Tamamen ortadan kaldırmak gibi bir durum söz konusu değildir. Tamamen geçer diye size söz verenlere dikkat etmeniz önerilir çünkü bu sadece vakit ve para kaybı demektir.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Artikülasyon Terapisinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Kekemeliği Olan Biriyle Nasıl Konuşmalısınız?