- Bir konuşma terapistinin otizmli bir çocuğa terapi sırasında iletişim kurmasını öğretmesi, bu çocuğun başka insanlarla diğer ortamlarda iletişim kuracağı anlamına gelmez. Otizmli çocuğun farklı ortamlarda, farklı kişilerle terapi ortamında öğrendiklerini kullanması ve iletişim kurması hedeflenmelidir. Buna “genelleme” denir.
- Her otizmli çocukla için aynı eğitim yöntemini kullanmak işe yaramaz. Otizmli çocukların güçlü ve zayıf yönleri iyi değerlendirilmeli ve buna göre eğitim planı oluşturulmalıdır.
- İşlevsel iletişim becerileri üzerinde önemle ve istikrarlı bir biçimde durmak gerekir. Kelimelerin işe yaradığını ve daha hızlı anlaşılmayı sağladığını çocuklara göstermek gerekir.
- Sosyal beceriler otizmli çocukları en çok zorlayan becerilerin başında gelir çünkü çocuklar çeşitli ortamlarda toplumsal olarak hangi davranışın uygun olduğunu anlamakta ve uygulamakta zorlanırlar ve bunları öğretmek gerekir. Bunun içine davranış kontrolü, dinleme, bekleme gibi becerileri de eklenmelidir. Küçük çocuklar için, bir öğretmeni dinlemesi, soruları yanıtlaması ve talimatları takip etmesi gibi temel beceriler olabilir, daha büyük çocuklar için, grup sohbetleri ve iyi bir arkadaş edinme gibi şeyleri içerebilir.
Otizmli Çocukların İletişim Becerilerini Genelleştirmesi Nasıl Sağlanır?
Çocuğun daha iyi iletişim kurmaya çalışması gerekiyorsa, o zaman cevap sadece konuşma terapisti seanslarını arttırmak değildir. Bunun yerine, konuşma terapisti, çocukla etkileşimde bulunan diğer yetişkinleri eğitmelidir.
Konuşma terapisti diğer yetişkinleri eğitirse çocuğun iletişim becerisi daha hızlı ilerleyecektir çünkü aynı eğitimi birden fazla kişiden alacaktır ve bu becerileri sadece terapi odasında değil evde ve diğer doğal ortamlarda da kullanabilecektir.
Bu Eğitim ve Destek Nasıl Olmalıdır?
Otizmli çocuklar için konuşma terapisi hizmetleri, birçok faktöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Konuşma terapistiniz, çocuğunuz için hangi hizmetlerin en iyi olacağını belirleyecektir.