Blog Çocuğunuzun Konuşması İçin Öneriler

Çocuğunuzun Konuşması İçin Onunla Oynayın

Birçok aile çocuklarıyla eğlenceli, yaratıcı ve onların seviyelerine uygun oyun oynadıkları zaman ortaya çıkan gelişmelere şaşırmaktadırlar. Oysa ki çocuklar oyun oynayarak öğrenir ve oyun çocuğun işidir ve kelimeleridir.

Çocuğunuzun dünyasına onun oynadığı şekilde katılarak ona yeni kelimeleri, becerileri öğretmeniz çok daha kolay olacaktır.

Eğlenceli Zamanların Eğlenceli Kelimelere Dönüşmesi

Eğlenceli zamanlar eğlenceli hareketlere ve zamanla kelimelere dönüşecektir. Nasıl mı? Çocuğunuzla eğlenerek öğrenmeyi ve konuşmasını mümkün kılan önerilerimizi sizin için yazdık.

  • Çocuğunuzla oyun oynarken yanına oturun. Oyununa katılın, kendi başına oynayabiliyor olması tek başına oyun oynamaktan keyif aldığı anlamına gelmez ya da bir şeyleri öğreniyor olduğunu göstermez. Uzaktan izlemeyin, oyununa katılın.
  • Bu sırada dengeli olmaya özen gösterin amacınız karşılıklı iletişim kurmak olduğu için oyunu çok fazla yönlendirmeye ve müdahale etmeye kalkışmayın. Oyun arkadaşı olun, paylaşın.
  • Çocuğunuzun söylediği kelimeleri yazın unutmayın kayıt tutmak nereden başladığınızı ve ne kadar ilerleme gösterdiğinizi gösterecektir. Bu da motivasyonunuzu arttıracaktır.
  • Çocuğunuz en sık hangi kelimeleri kullanıyor? İletişim kelimeleri mi? İhtiyaç kelimeleri mi? Okul kelimeleri mi? İletişim amaçlı kullanılan kelimeler fikirleri paylaşmak, iletişim kurmak ve sürdürmek için kullanılan kelimelerdir. İhtiyaç için kullanılan kelimeler ise çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılan kelimelerdir. Okulda öğrenilen kelimeler ise okulda öğretilen kavramları renk, sayı, şekil gibi içeren kelimelerdir.
  • Hedef; iletişim için kullanılan kelimeleri arttırmaktır çünkü bu kelimeler çocuğunuzun etrafındaki bireylerle iletişime geçmesine yardımcı olacaktır. Dili işlevsel bir biçimde kullanmanın en kolay yolu budur.

Dil Becerileri İletişim Kurmak İçin Yeterli Olmalıdır

  • Çocuğunuzun dil becerileri iletişim kurmasına yetmediği zaman bildiklerini anlatmakta ve göstermekte zorlanacaktır. Konuşma ve dil becerilerinde problemler yaşayan çocuklar genelde ihtiyaçları olunca ya da onlara soru sorulunca iletişime geçerler. Bu yüzden öğrenebilecekleri ya da gösterebilecekleri bir sürü şey varken pasif kalırlar. Unutmayın bir iki kelime çıkaran bir çocuğunuz varsa uygun şekilde desteklendiğinde daha fazlasını da söyleyebilir.
  • Oyun çocuğun kelimesi ise kelimeler de çocuğun oyuncağı olabilir. Çocuğunuzla oynarken oyuncaklarla oynar gibi kelimelerle oynayın. Kelimeleri bir top gibi düşünün, karşılıklı al-ver için kullandığınız bir top. Tüm konuşmayı yapmamaya özen gösterin. Çocuğunuza kendi kelimesini söylemesi için zaman tanıyın. Tüm konuşmayı siz yapar ve fırsat tanımazsanız çocuğunuz pasif ve kelimelerin çok kullanmayan bir çocuk olabilir.
  • İlk başta kelimeler anlamlı olmasa da olur sadece karşılıklı kelime değişimi oynayın. Bu size ilk başta mantıklı gelmeyebilir ama işe yaradığını göreceksiniz.
  • Doğal öğrenme süreçlerine dikkat etmeniz çok faydalı olacaktır. Çocuğunuzdan yetişkin becerileri ve öğrenme hızı beklemek yerine çocuğunuzun öğrenme hızına göre kendinizi ayarlamanız çok önemlidir.
  • Çocukların sosyal ortamlarda, yaşıtları ile birlikte olması önemlidir. Doğal öğrenme süreçlerine katkısı büyüktür.
  • Yönerge ve sorularınızı azaltmanız çocuğunuzun sizinle daha fazla iletişime geçmesini sağlar.
  • Olumlu iletişim çabalarını takdir edin ve mutlaka belirtin. Olumsuz iletişim çabalarına verdiğiniz tepkiyi olumlu iletişim çabalarında da gösterin.

Konuşmak İletişim Kurmaktır

İnsan sosyal bir varlıktır, iletişim kurmak için çaba gösterir. Gelişiminde farklılık olan ya da tipik gelişen çocuklar hepsi iletişim kurmak, anlamak ve anlatmak ister çünkü bu da bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı erken yaşta doğru bir şekilde şekillendirmek ve çocuklara engellerle karşılaştıkları yerde yardımcı olmak ve problemlerini aşmalarını sağlamak onları sosyal, uyumlu ve mutlu kılar.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Çocuklarda Davranış Problemleri

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi ve Eğitimi