Oyun terapisinde en önemli hedefimiz çocuğun kendini özgürce ifade etmesini sağlamaktır. Oyun terapisiyle büyümenin önündeki engeller kalkar ve çocuk, kendi gizil güçlerini kullanarak kendini iyileştirir. Özgürlüğün ilk koşulu belirli sınırlara sahip olmasıdır. Bu sınırlar oluşturulmadığı sürece özgürlük, can yakıcı bir karmaşaya ya da taraflardan birinin diğeri üzerindeki keyfi idaresine dönüşebilir.
Oyun Terapisinde Ne Yapılır?
Kerem, annesi tarafından getirilen 9 yaşında bir çocuktu. Annesi, Kerem’in hiç arkadaşı olmadığından, diğer çocukların oyunlarını bozduğundan,onlara karşı saldırgan davrandığından ve okula gitmemek için direndiğinden yakınıyordu. Kerem ise hiçbir sorunu olmadığı görüşündeydi ve konuşmaktan hoşlanmıyordu. Gelmeden bir gün önce yine okula gitmeyi reddetmiş, annesini kendine ve ona fiziksel zarar vermekle tehdit etmişti. Kerem, farklı sorunları nedeniyle uzun süredir bir uzman tarafından izlenmekteydi.
Güven Neden Önemlidir?
Çocuklar için güvenilir olan duydukları değil, yaşadıklarıdır. Terapistin ne ölçüde güvenilir olduğunu ve yönergeye ne ölçüde sadık kalacağını test etmek isteyebilir. Çocuk odayı terk ederse ya da zarar verirse terapist buna göz mü yumacaktır. Yoksa, hoşnutsuz olup ona kızacak mıdır. Çocuk sessiz kalma hakkını kullanırsa neyle karşılaşacaktır? Terapist söylediği gibi sessizliğine saygı mı gösterecektir yoksa onun adına kararlar alıp, etkinlikler mi önermeye başlayacaktır?
Oyun terapisine gelen pek çok çocuk için odada geçirdiği 1 saat inisiyatif kullanabilme şansına sahip olduğu tek zaman dilimidir. Terapistle kurduğu ilişki aracılığıyla seçimler yapabileceğini ve bunların sonuçlarından sorumlu olduğunu öğrenir. Terapistin sınırlarını anlamaya yönelik bu ilk girişimler, aynı zamanda çocuğun kendi sınırlarını belirleme sürecinin de ilk adımlarıdır. Kerem’in kararı sessizliğini korumak olmuştur, terapistin görevi bu seçime saygı göstermektir. Kerem’in kararının aynalanması, seçimlerinin farkına varabilmesi için gereklidir.
Oyunun akışı Kerem’in bakıma ve ilgiye ihtiyacı olduğuna işaret ediyordu. Ancak, bu ihtiyaçlarını çevreye yönelttiği taktirde reddedilmeyi bekliyordu. Bu noktada çocuğun dikkati kendi ihtiyaçlarına ve beklentilerine yöneltilmelidir. Oyunun temel hedeflerinden biri çocuğa kendi ihtiyaçları konusunda daha çok farkındalık kazandırmaktır. Bunun yanında, diğerlerinin tepkilerine yönelik beklentilerin farkına varması da önemlidir.
Oyun terapisi belirli kuramsal temellere dayanır ve teknik müdahaleler içerir. Ayrıca sınırları açık hale getirme, koşulsuz kabul ve aynalama gibi teknikler ise terapiyi işler hale getirir.