Blog Konuşamayan Çocuğunuzla Nasıl Oynamalısınız?

Gelişimi farklı ya da tipik olan çocuğunuz henüz konuşmuyorsa dil ve konuşma gelişimini geliştirmek için onunla nasıl oynamalısınız? Nelere dikkat etmelisiniz?

Çocuğunuz henüz konuşmuyorsa onunla oyun oynarken önce sesleri taklit etmesi üzerinde durun. Eğlenceli sesler çıkarın; bip, hav hav, çuf, pat gibi.

Az konuşan bir çocuğunuz varsa dil becerilerini arttırmak için oyun sırasında tek kelimeler söyleyin. Araba, gel, git, bak,ver,al, sarı gibi. Burada amacımız çocuğun bizi model alması ve taklit etmesidir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise şudur; çocuğunuz ne söylediğinizi anlıyor olmalıdır. Sizi anladığından emin olmalısınız. Kendinizi yabancı dil öğrenirken düşünün, cevap verebilmeniz için size söyleneni anlamanız gerekir değil mi?

Anlama yani alıcı dil becerilerinin üzerinde önemle durmak gerekir. Anlamadan konuşma olmaz. Konuşma ve dil terapisi denilince akla nedense sadece konuşma kısmı geliyor ve bir an önce çocuklardan konuşmaları bekleniyor. Oysa ki yeterli alıcı ve ifade edici dil becerisi olmayan çocuk konuşmakta zorlanır. Anlamayan ya da anlamakta zorlanan çocuk cevap vermekte yani konuşmakta da zorlanır.

Çocuklara kelimeleri tekrar etmesi için ısrar etmeyin, hemen tekrar etmesini beklemeyin. Bu bir süreçtir zaman ister. Çocuğunuza sürekli yönerge vermeyin. Hızlı konuşmayın, yüksek sesle ya da monoton tek düze bir ses tonuyla iletişime geçmeyin. Çocuğunuzun ilgisini ve dikkatini çekecek bir ses tonu kullanmaya özen gösterin. Kısacası eğlenceli olun, kimse sıkıldığı bir ortamda durmak istemez.

Konuşan kişi sürekli siz olmayın. Eğitimi ve öğretimi oyunun içinde yapın, sürekli kartlarla masa başında akademik becerilerin üzerinde durmayın.

+1 kuralını unutmayın. Çocuğunuz kaç kelime kullanıyorsa sadece +1 ekleyin. Unutmayın; zorlaştırmıyor kolaylaştırıyoruz. Sürekli soru sormayın, soru sormak iletişim kurmak demek değildir. Oyunu sürekli siz yönlendirmeyin, arada geriye çekilin, sessiz kalın.

Dikkatinizi oyuna verin. Başka işlerin arasında oyun oynamaya kalkmayın. Seyirci olmayın, oyuna dahil olun. Çocuğunuzla aynı odada olup onun oyununu seyretmek beraber oynamak demek değildir. Çocuklar tek başına oyun oynayarak öğrenmezler, bunu unutmayın.

 

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Telefon ve Tablet Ne Kadar Zararlı? 

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Kekemelik Terapisi Ne Zaman İşe Yaramaz?