Blog Çocuklarda Dil Gelişimi

Dil Gelişimi

Dil gelişimi, çocuğunuzun genel gelişiminin kritik bir parçasıdır.

Çocuğunuzun; iletişim kurma ve duygularını ifade etme ve anlama becerisini destekler. Aynı zamanda düşünmeyi ve problem çözmeyi, ilişkileri geliştirmeyi ve sürdürmeyi de desteklemektedir. Okuma ve yazmayı öğrenmenin temelini oluşturur.

İlk 12 ayda, bebekler konuşmanın ve dil gelişiminin temelini oluşturan temellerin çoğunu geliştirir. Ve hayatın ilk üç yılında inanılmaz bir oranda dil becerileri geliştirmeye devam ederler.

Çocuklarda Erken Dil Gelişimi

Çocuğunuzun konuşmasını ve dil gelişimini teşvik etmenin en iyi yolu, çocuğunuzla ilgilendiği şeyler hakkında onunla konuşmaktır.  Çocuğunuzu takip edin; çocuğunuz sallayarak, işaret ederek, gevezelik ederek veya sözcükleri kullanarak ilgilendiği şeyi size gösterir.

Çocuğunuzla Konuşun

Bebeğinizle bol bol konuşun. Konuşmayı bitirdikten sonra, ona bakın ve bir cevap vermesini bekleyin – anlar!  Ve çocuğunuzu gıdıklayın, ses çıkarmasını teşvik edin, Muhtemelen ses çıkaracaktır yani babıldayacaktır. Bunu sırayla yapın ve beraber eğlenin.

Bebeğiniz büyüdükçe ve jestleri kullanmaya başlayınca, onun iletişim kurma girişimlerine cevap verebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz başını sarsıyorsa, ‘Hayır’ diyecekmiş gibi yanıt verin. Eğer bir oyuncağı işaret ediyorsa, çocuğunuz “Ben alabilir miyim?, bunu istiyorum” cümlesini onun yerine söyleyin.

Sözcük Kullanımı

Çocuğunuz sözcükleri kullanmaya başladığında, tekrar edip çocuğunuzun söylediğini üzerine eklemeler yapabilirsiniz. Örneğin,elma derse, “Kırmızı elmayı ister misin?” diyebilirsiniz.

Çocuğunuzu dinlemeniz,dikkatinizi ona vermeniz veona  yanıt verdiğinizde, onun iletişim kurma çabalarını arttırır. Kelimeleri çıkarmadan önce bile sizinle ne kadar çok iletişim kurduğuna şaşırırsınız.

Günlük konuşma

Günlük yaşantınızda neler olup bittiğini konuşmak, çocuğunuzun duyduğu kelimelerin sayısını artırmak için mükemmel bir yoldur. Gördüğü ya da yaptığı gibi, kendisine mantıklı gelen şeyler hakkında konuşabilirsiniz – anahtar, çok farklı kelimeleri kullanmak ve farklı bağlamlarda kullanmaktır. Örneğin, çocuğunuzla bir portakal ağacı hakkında konuşabilir ve öğle yemeğinde  portakal kesmek hakkında konuşabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun dünyasındaki sözcüklerin anlam ve işlevini öğrenmesine yardımcı olur.

Çocuğunuzun tam anlamaması bu noktada çok önemli değildir çünkü büyüdükçe anlaması da gelişecektir.

Çocuğunuz hikayeleri anlatmaya başladığı andan itibaren, onu geçmişte ve gelecekte şeyler hakkında konuşmaya teşvik  edin .

Örneğin, günün sonunda, bir alışveriş listesi hazırlayarak veya büyük anne ziyaretinde ne alacağınıza karar vererek ertesi gün için planlar hakkında konuşabilirsiniz. Ya da eve bir geziden eve geldiğinizde, bu konuda konuşabilirsiniz.

Bebeğinizle bol bol kitap okuyun.  Çocuğunuzla çok sayıda kitabı okuyun  ve büyüdükçe daha karmaşık kitaplar okuyun. Okuma, çocuğunuzun farklı bağlamlarda kelimeleri duymasını sağlar; bu da kelimelerin anlam ve işlevini öğrenmesine yardımcı olur.

Kitabın içeriğini çocuğunuzun hayatında bağlamak, çocuğunuzun konuşmasını sağlamak için iyi bir yoldur. Ayrıca çocuğunuzla okuduğunuz kitaplarda ilginç resimler hakkında sohbet ederek konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuzla yüksek sesle okuduğunuzda, söylediğiniz gibi sözcükleri işaretleyebilirsiniz. Bu, çocuğunuza yazılı ve sözlü kelimeler arasındaki bağlantıyı gösterir ve sözcüklerin dilin farklı kısımlarını öğrenmesine yardımcı olur. Bunlar okur yazarlık geliştirmek için önemli kavramlardır.

Aileniz iki dilde konuşuyorsa, çocuğunuzun dil gelişimini her iki dilde de teşvik edebilirsiniz – örneğin, İngilizce, Rusça ve Türkçe . İki dilli çocuklar , bir dili konuşan çocuklarla benzer şekilde dil gelişimine sahiptirler ve dil gelişim basamaklarına erişirler.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
0-8 Yaş Arası Dil Gelişimi

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Özel Çocuklarımız ve Konuşma Terapisi