Blog Çocuklarda Davranış Problemleri

Tipik ya da farklı gelişen çocuklarda davranış problemleri diğer gelişim alanlarını da olumsuz etkiler.

Çocukların iletişim, konuşma, uyum, davranış, okul, uyum, akademik başarıları olumsuz etkilenir. Çocuklardaki davranış problemleri üzerinde durulmalı ve bunlar çözüme ulaştırılmalıdır. Küçük olması, farklı gelişim göstermesi, tüm çocuklar yapıyor nasıl olsa gibi düşüncelerle çözüm ertelememelidir. Bu aile yaşamını varsa diğer kardeşleri olumsuz etkiler. Ayrıca anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda davranış problemlerine şiddet içeren davranışlar eşlike diyorsa unutmayın şiddet şiddeti doğurur ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Burada gözden kaçan en önemli nokta ise şudur. Aileler “problem olduğunda bunu çözmek için ne yapmamız gerekir” sorusuna odaklanmak yerine “sürekliliği olan olumlu iletişim ve davranış nasıl kazandırılır” sorusuna cevap aramalıdır. Davranış problemlerinin krize dönüşmesini ve bunların sıklığını azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Öncelikle çocuğunuz herkes gibi düşünüp, davranmayabilir. Herkes gibi olmanın yaratıcılığını öldürdüğünü unutmayın. Özellikle üstün zekalı çocuklar ya da Asperger Sendromu olan çocuklarda olduğu gibi. Bu çocuklar farklı düşünür ve davranırlar ve bu illa yanlış yaptıkları anlamına gelmez. Çocuğunuzun öz güveninin sağlıklı bir biçimde gelişmesini istiyorsanız uyum sağlaması kadar birey olmasına da izin verin.Bu da çocuğun ilgi alanlarını iyi anlamak, yaşına uygun seçimler yapmasını sağlamakla olur. Popüler kurslara çocuğunuzu yollamak ve herkesin yaptığını yapmasını beklemek yaratıcılık değildir. Çocuğunuz tepki verdiğinde önce kendinizi onun yerine koyun ve onu anlamaya çalışın. Süreci anlamaya çalışın,sonuçtan yola çıkarak çocuğunuza hemen tepki vermeyin. Örneğin, elinizde telefonunuz sürekli telefonla meşgul durumdaysanız ve çocuğunuz beş kere size seslenmiş ve tepki vermediğiniz için bir eşyayı yere fırlatmışsa bu durumda onu bu noktaya getiren kim? Dinleme becerisi kazandırmak içim önce dinleyen olun. Çocuğunuzu dinleyin, hemen kendi bildiklerinizi aktarmaya ve yorum yapmaya başlamayın. Sonuçta sizin için çözümü basit olan bir problemle çocuğunuz ilk defa karşılaşıyor.

Birlikte yapacağınız etkinlikleri çocuğunuzun güçlü yanları ve başarılı olduğu alanlar üzerinden planlayın.

Öğrenmesini istediğiniz zor konular için önce “başarıyorsun” daha da fazlasını yapabilirsin mesajını verin. Güçlü yanlarından başlayıp bir kolay bir zor etkinlik biçiminde giderseniz bu çalışma çocuğunuz için çok zorlayıcı olmayacağı için daha keyifli olacaktır.

Beklentilerinizi açık, net,anlaşılır ve kısa ifadelerle anlatın.

Koyduğunuz kurallarda hem kendi içinizde hem de eşinizle tutarlı hareket edin. Kardeşler arasında bir problem olduğunda adil olun ve uyarınızı her iki tarafa yapın. Kuralları açık bir biçimde anlatın, bir problem olduğunda krizi yönetmeye kalkmayın. Önce sakinleşin ve sonra konuşmayı deneyin.

 

 

 

 

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Otizm Tanısı Kaç Yaşında Konulur?

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u9584970/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Çocuklarda Dil Becerilerini Geliştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?